SIAP ontwerp & advies in opname studio
middle middle
  • Nederlands
  • English
  • Español
  • Deutsch
  • Français
  • 한국어

Studioakoestiek

Een studio valt of staat met een goede (opname) akoestiek. Hiervoor zijn verschillende uitgangspunten en veel mogelijkheden. Het principe ‘live-end (opname ruimte) / dead-end (controlekamer)’ wordt veel toegepast. Met dit principe bedien je de live-end kant goed voor vroege reflecties rondom de artiesten, wat o.a. zorgt voor een goede lokalisatie in alle richtingen. Met de dead-end kant in de controlekamer is men bij het mixen / masteren van de opnames er zeker van geen kleuring en ongewenste reflecties te horen. Andere ontwerpprincipes voor uiteenlopende toepassingen zijn er natuurlijk ook. Ook hiervoor kan SIAP een goede akoestiekaanvulling bieden.

Opnameruimte

De opnameruimte zelf, want daar wordt immers de muziek gemaakt, is niet alleen voor een groot deel bepalend voor de uiteindelijke klankkwaliteit, zaken als “sound stage” e.d. Musici ervaren graag een inspirerend klinkende ruimte. Natuurlijk kan “akoestiek” als nagalmeffect e.d. bij de nabewerking elektronisch worden toegevoegd. Een passende akoestiek in de opnameruimte zelf die mee wordt opgenomen, bijvoorbeeld met klankmatig mooie microfoons, biedt ook voordelen. Zowel voor de musici terwijl zij spelen als voor de opnameklank. SIAP akoestiekaanvulling is volledig natuurlijk en bevat dus geen (digitale) of andere artefacten, bijverschijnselen e.d. Verdere akoestiekaanvulling blijft bij de nabewerking natuurlijk ook mogelijk. Kortom, het beste van twee werelden en ook in combinatie met elkaar.

Akoestisch advies & ontwerp

SIAP kan aan de hand van tekeningen en wensen (+ eventueel een programma van eisen) een akoestisch ontwerp en adviesrapport opstellen waarin precies staat wat er aan eigenschappen nodig is om tot een gewenste akoestiek te komen in uw studio. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over bouwfysische aspecten, hoeveelheden absorptie, diffusie, plaatsing ervan, materiaalkeuze, eliminatie van staande golven etc. Maar ook geluiduitstraling en omgevingsgeluid zijn belangrijke factoren die wij meenemen in een ontwerp. Uiteraard is meten een van de betrouwbaarste (tussentijdse) handelingen om objectief vast te stellen of de uitgangspunten (wensen/eisen) zijn behaald. Deze metingen kunnen desgewenst integraal door ons worden uitgevoerd.

Middle